zondag 6 mei 2018

Compostwormen zorgen voor Zorg & Zekerheid


Urban Composter, insecten hotel & moestuin bij het
hoofdkantoor van verzekeraar Zorg & Zekerheid.

Een wormenhotel voor de moestuin van het hoofdkantoor van Zorg & Zekerheid.


Gelukkig wordt het voor steeds meer bedrijven belangrijk om ook aan hun werknemers te laten zien dat duurzaamheid niet alleen is om over te praten, maar iets is waar we samen invulling aan moeten geven. Zo is dat ook voor verzekeraar Zorg & Zekerheid. 

De verzekeraar vind het belangrijk dat haar medewerkers tijdens hun werktijd even kunnen ontspannen in het groen en tegelijkertijd iets lekkers kunnen oogsten uit de moestuin die Van Der Tol Hoveniers aanlegde in de tuin van het hoofdkantoor van de verzekeraar. 




Watertuin bovenop het wormenhotel.

Natuurlijke kringloop in de moestuin


De logische volgende stap is het voeden van de moestuin met zelf gemaakte compost. En om dat te kunnen doen vroeg facility manager Wouter Jongerius aan Le Compostier om een speciaal wormenhotel te ontwerpen voor het hoofdkantoor. De hoveniers van Van Der Tol zullen het composteren samen met Le Compostier begeleiden en de compost oogsten voor de moestuin. 

In het wormenhotel kunnen ongekookte snijresten vanuit de keuken van het kantoor worden gecomposteerd en op die manier wordt het kantoor meer circulair. De compost zal gebruikt worden om de bodem van de moestuin te voeden. 





De overloop van de watertuin
geeft water aan de verticale tuin.

Water- en Verticale tuin op het wormenhotel.


De moestuin die Van Der Tol Hoveniers aanlegde heeft een mooie verscheidenheid aan eetbare planten die de werknemers en de keuken van het kantoor kunnen gebruiken voor hun lunch. De planten hebben echter wel de hulp nodig van bestuivende insecten om hun bloemen te bestuiven zodat er ook vruchten en groenten zullen groeien

Een van de dingen die insecten graag vinden in de tuin is een plek waar zij kunnen drinken. Een kleine vijver is al voldoende voor deze nuttige insecten en om die reden werd dit wormenhotel uitgevoerd met een watertuin bovenop.

De watertuin heeft een overloop zodat deze niet te vol wordt wanneer het hard regent. De overloop brengt water naar de verticale tuin, die op de achterwand van het wormenhotel werd gemaakt. Zo kunnen de aardbeien plantjes beregend worden met het water uit de watertuin. 





Wouter Jongerius neemt het wormenhotel 
officieel in gebruik samen met de kok 
van de bedrijfskeuken met een 
eerste donatie van GFT-afval uit de keuken. 


De Compostwormen-doop


Iedere keer dat ik een wormenhotel opstart is daar dat magische moment dat de nieuwe gebruiker zelf de wormen 'incheckt' in het wormenhotel. Of het nu om een DHZ Wormenemmer gaat of een luxe wormenhotel zoals voor Zorg & Zekerheid, het eerste contact met de compostwormen blijft hetzelfde. 

Het zijn zulke 'simpele' wezentjes maar een handvol wormen is voor velen spannend en bijna heilig tegelijkertijd. 

Deze wezens maken hun omgeving beter. Dat is wat ze doen. Alleen al door te leven zorgen zij voor een betere omgeving voor planten en het bodemleven en daarmee voor ons mensen ook. Zij (en het hele bodemleven) verdienen ons respect. En om die reden vraag ik om de gebruiker van het wormenhotel om persoonlijk de gasten in te checken en ze tevreden te houden. Zodat zij helpen de mooiste compost maken voor onze bodem. 



Le Compostier's Urban Composter 1000 
met water- & kruidentuin bovenop & verticale tuin & kijkvenster op de wanden. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten